Ingredience:
1000 g hladké mouky, 350 g jogurtu, 300 g vody, 16 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru.
Olej na vymazání mísy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, droždím a cukrem. Přilijeme vodu, přidáme jogurt a vypracujeme těsto.
- Čistou mísu vytřeme olejem, z těsta vytvarujeme bochánek a vložíme do mísy. Povrch těsta ještě lehce potřeme také olejem, přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodiny (dokud nezdvojnásobí svoji velikost).
- Poté těsto vyndáme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme ho na 15-20 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujeme placku o výšce 1 cm.
- Plech vyložíme pečícím papírem a placky na něj přeneseme. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
- Poté vložíme do trouby předehřáté na 250 °C a pečeme 10 minut. Placky se při pečení nafouknou.
- Po upečení přendáme pita chleby ihned do utěrky a ještě vložíme do igelitového sáčku.
TIP: I studené pita chleby lze kdykoliv ohřát a rozpůlit. Jsou výborné i druhý den. Ideální pro naplnění grilovaným nebo pečeným masem a zelným salátkem.