Ingredience: (2 porce)
1 cibule, 1 lžíce sádla, špetka soli, 1/2 lžičky třtinového cukru.
200 g čočky, 1 lžíce jablečného octa, sůl.
200 g uzeného masa, 2 vejce.
100 g Cibulové čatní z červené cibule – Jemné 250 g nebo Cibulové čatní z červené cibule – Pálivé 250 g.
Výrobky použité v receptu
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 250 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 250 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 250 g
Postup:
- Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a cibulku orestujeme dozlatova. Ke konci restování přidáme špetku soli a cukr a necháme zkaramelizovat.
- Čočku uvaříme v osolené vodě do měkka, přidáme ji k restované cibulce, přilijeme jablečný ocet a promícháme. Dle potřeby dosolíme.
- Plátky uzeného masa opečeme na pánvi (pokud je uzené libové, na opečení použijeme trochu oleje).
- Do misky vyklepneme vejce (žloutek musí zůstat neporušený vcelku). V menším hrnci dáme vařit vodu s jednou lžící octa. Vodu přivedeme k varu, lžící vytvoříme ve vodě vír a pomalu do něj vložíme vejce. Vaříme na středním stupni 3-4 minuty. Do víru můžeme postupně vložit i dvě vejce.
- Na talíř naservírujeme čočku, na ní poklademe opečené maso a vejce. Povrch vejce můžeme opepřit a osolit, případně zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami. Podáváme s cibulovým čatní.