Tak jako zelenina, i ovoce má svoje významné místo v kuchyni. I když u nás zelenina převládá, několik druhů ovoce se u nás na zahrádce najde a do našich receptů se je snažíme zakomponovat.
RYBÍZ ČERVENÝ – zelené plody se objevují již koncem června/začátkem července, ale dozrává zhruba v polovině července. Z rybízu nejraději připravujeme zavařeninu Rybíz alá brusinky, ale do sladkého pečení se občas také pustíme 🙂 Svou kyselostí nutí přidávat do jídla hodně cukru, což není podle nás to pravé a raději ho tedy formou zavařeniny či džemu (které také obsahují hodně cukru) přidáme jako dochucovadlo do připravovaných pokrmů.
KANADSKÉ BORŮVKY – v druhé polovině července jsou na keři již zelené plody a je nutno je přikrýt (než začnou dozrávat) proti nenechavým ptákům, kteří jsou schopni keřík ozobat do poslední kuličky. Sběr borůvek si pak můžeme dopřát zhruba v polovině srpna. Borůvky jsou pro nás cenná komodita a proto z nich moc nevaříme, ale nejraději je jíme čerstvé jen tak nebo přidáme do dezertu.
OSTRUŽINY – zatímco v červenci jsou na keři ještě květy nebo teprve malé zelené začínající plody, koncem srpna začínají ostružiny dozrávat a v září si již můžeme dopřát bohatou úrodu tmavých a sladkých ostružin (pokud jsou plně dozrálé). Ostružiny se hodí opět jako zavařenina, ale dá se z nich připravit výborná omáčka k masu nebo je nechat zamrazit a později si je vychutnat formou zmrzliny (pokud je zmrzlé rozmixujeme s jogurtem).
ŠVESTKY – pálenka či slivovice – to je jasná volba, pokud jich je dostatek. Často ale bojujeme se škůdci, kteří nás o úrodu připraví 🙁 Pokud nám tedy zbude alespoň pár švestiček, určitě budou kynuté buchty 🙂 Kynuté buchty se švestkami
MINI JAHŮDKY – velkým jahodám se u nás moc nedařilo a tak máme na zobačku alespoň tyto malinké. Než se k nim však dostaneme, většinou je otrhají a snědí děti 🙂
Mini jahůdky – červenec