Ingredience: (6 porcí)
Na opečení: 900 g patizonu (bez slupky a jádřinců), 1 palička česneku, 3 lžíce olivového oleje.
Základ: 350 g brambor (oloupaných), 1 lžíce sádla, 700 ml zeleninového vývaru.
Dochucení: 1 lžička koření Ras el Hanout (k zakoupení zde: RAS EL HANOUT 40 G), 1 lžíce jablečného octa, 3 lžičky soli.
Celerové chipsy: 1/4 bulvy celeru, 2 lžíce olivového oleje.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Patizon (již oloupaný a vydlabaný) pokrájíme na menší kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Paličku česneku rozkrojíme na polovinu a dáme také na plech. Zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 °C, dokud není patizon dozlatova až hněda upečený, asi 20 minut.
- Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo a brambory orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka.
- Česnek vymačkáme ze slupky a i s patizonem přidáme do vývaru.
- Ochutíme kořením, octem a solí a rozmixujeme do hladka.
- Celer zbavíme slupky a škrabkou nakrájíme tenké lupínky. Do hrnce dáme trochu oleje a lupínky osmažíme do křupava.
- Polévku podáváme s celerovými chipsy a zakápneme ještě olivovým olejem.
TIP: Polévku můžeme obohatit ještě opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky, chlebovými krutony nebo třeba i kousky kuřecího masa.