Rubriky
Drůbeží maso Nezařazené Recepty Maso

Pečená husa s domácím zelím a dýňovými noky

Ingredience:

Husa: 1 husa, 1 lžička kmínu, 8 půlek oloupané cibule, 2 půlky hrušek se slupkou, 2 celá jablka, voda na podlití.

Nálev: 6 l vody, 200 g soli.

Dýňové noky: 600 g na kostky vařené dýně, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 vejce (pouze žloutek), 305 g polohrubé mouky + na zpracování, olej na vymazání mísy.

Zelí: Domácí nakládané zelí, 2 lžíce jablečného octa, 4 lžíce cukru moučka.


Postup:

  1. Husu naložíme na 24 hodin do slaného nálevu. Nálev si připravíme tak, že v 6 l vody rozpustíme sůl a husu nálevem zalijeme. Necháme naložené v chladu.
  2. Do velkého pekáče dáme půlky cibule a hrušky. Dovnitř husy vložíme dvě celá jablka. Husu položíme do pekáče na cibuli, posypeme kmínem a podlijeme vodou (aby byla cibule ponořená). Husu přiklopíme poklicí a pečeme 5 hodin na 110 °C, poté 2 hodiny na 150 °C.
  3. Husu vyndáme z pekáče a přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ještě 1 hodinu na 150 °C bez poklice.
  4. Z výpeku slijeme tuk a šťávu, která se držela pod tukem přelijeme do hrnce společně s hruškou a cibulí. Redukujeme na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne a chuť omáčky nebude silná (zredukujeme cca na polovinu).
  5. Mezitím si připravíme noky. K teplé uvařené dýni přidáme sůl a muškátový oříšek a mačkadlem na brambory rozmačkáme. Dýni necháme vychladnout a poté přidáme mouku a žloutek a zpracujeme hladké těsto (dle potřeby ještě přidáme mouku). Z dýňové hmoty vytvarujeme tenké válečky o průměru cca 2 cm. Válečky nakrájíme na kousky o délce cca 3-4 cm. Noky vkládáme do vroucí vody a jakmile vyplavou napovrch, jsou hotové. Noky vyndáváme do mísy, kterou jsme si předem vymazali olejem a promícháme.
  6. Na pánev dáme dáme 5 lžic vypečeného husího sádla a vložíme zelí. Přidáme ocet a cukr a promícháme, vaříme na středním ohni, dokud se neodpaří šťáva ze zelí. Dle chuti dosolíme.
  7. Husu rozporcujeme a servírujeme s dýňovými noky, domácím zelím, přelité omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here