Ingredience:
4 červené cibule, 2 lžíce olivového oleje.
1 celé kuře, 2 lžičky koření Garam masala, 2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce čekankového sirupu (medu).
10 menších brambor, 2 snítky rozmarýnu, 4 snítky tymiánu, 4 snítky oregána, sůl, 3 lžíce olivového oleje.
250 g kysaného zelí, 100 ml bílého vína, 250 ml vývaru, 2 lžičky škrobu, sůl dle chuti.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Cibuli pokrájíme na tenké půlměsíčky. Plech vyložíme pečícím papírem a cibuli na něj rozprostřeme a zakápneme olivovým olejem.
- Kuře rozřízneme po zádech a rozložíme ho. Povrch kuřete posypeme solí, kořením Garam masala a polijeme olejem. Vše rukama vmasírujeme do masa z obou stran.
- Kuře položíme na cibuli a plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 50 minut. Poté polijeme čekankovým sirupem (medem) a pečeme pod grilem dalších 10 minut.
- Během pečení si připravíme brambůrky a zelí.
- Brambory (i se slupkou) pokrájíme na kousky a uvaříme do poloměkka. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme brambory. Přidáme bylinky, osolíme a na vyšším stupni orestujeme dozlatova.
- Zelí dáme do hrnce. Zalijeme vínem a vývarem a povaříme, aby se tekutina trochu zredukovala a víno se vyvařilo. V malé misce rozmícháme škrob v trošce vody a zelím jím zahustíme, aby vznikla omáčka. Ještě krátce povaříme.
- Upečené kuře rozporcujeme na menší kousky a podáváme s pečenými brambory a ochuceným zelím s omáčkou.
TIP: Na kuře můžeme použít i koření Ras el Hanout nebo Vindaloo. A stejně tak i kari pastu, kterou kuře rovnou potřeme.