Ingredience:
Pečeně: 800 g vepřové kotlety vcelku (karé), 1 lžička semínek fenyklu, 1 lžička semínek kmínu, 1 lžička kuliček černého pepře, 1 lžička soli, olivový olej na potření masa.
Omáčka: 2 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml dobrého bílého vína, 100 ml vody/vývaru, 1 lžíce hladké mouky, olivový olej, sůl, pepř.
Postup:
- Pokud máme kotletu s kostí, tak ji vykostíme a celý kus potravinářským provázkem převážeme, aby maso lépe drželo tvar a rovnoměrně se propeklo.
- Ve hmoždíři nadrtíme celé koření (fenykl, kmín a pepř).
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- Maso trochu potřeme olivovým olejem a obalíme ho nadrceným kořením.
- Nepřilnavou pánev (vhodnou i do trouby) rozehřejeme a maso ze všech stran opečeme do zlatohněda (asi 2 minuty z každé strany). Pokud jsme maso vykostili, tak na pánev dáme i zbylé kosti z masa a orestujeme je.
- Troubu si rozehřejeme na 120 °C. Maso vyndáme z pánve a k výpeku přidáme 2 lžíce olivového oleje, nakrájenou cibuli a česnek a osmahneme doměkka. Tím se také uvolní připálené chutě od masa ze dna pánve.
- Na připravenou orestovanou cibulku položíme zbylé kosti (pokud máme) a na kosti dáme maso. Pokud kosti nemáme, je dobré dát maso na pekáče s mřížkou, aby maso neleželo v tekutině.
- Podlijeme vínem a vodou (vývarem) a pečeme 1 hodinu.
- Po hodině pečení maso i kosti vyndáme a necháme 20 minut odpočinout.
- Veškerou šťávu s cibulí přelejeme do menšího hrnce a přidáme lžíci mouky a metličkou zapracujeme. Necháme 15 minut povařit. Vše dáme do mixéru (nebo použijme ruční mixér) a pořádně rozmixujeme a poté propasírujme.
- Propasírovanou omáčku vrátíme do hrnce a opět zahřejeme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem, případně kapkou jablečného octa.
- Maso pokrájíme na tenké plátky. K masu podáváme omáčku v omáčníku a jako přílohu můžeme zvolit blanšírovanou brokolici, šťouchané brambory nebo zeleninové pyré