Ingredience: (4 ks)
400 g hladké mouky, 260 ml vody, 5 g sušeného droždí, 1 lžička soli, 1/2 lžičky cukru krystal.
Mouka na zpracování a olej na vymazání mísy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, droždím a cukrem. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto.
- Čistou mísu vytřeme olejem, z těsta vytvarujeme bochánek a vložíme do mísy. Povrch těsta ještě lehce potřeme také olejem, přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodiny (dokud nezdvojnásobí svoji velikost).
- Poté těsto vyndáme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujeme placku.
- Pánev rozpálíme na sucho (bez oleje) a placky jednu po druhé opečeme. Placku pečeme zprudka z každé strany cca 2 minuty. Placky se při pečení nafouknou (tím se oddělí vnitřek, aby se daly naplnit).
- Po upečení přendáme pita chleby ihned do utěrky a ještě vložíme do igelitového sáčku, aby neoschly a vydržely vláčné i další dny (pokud se hned nesní 🙂 )
- Pita chleby jsou větší, takže je přepůlíme, rozevřeme kapsu a naplníme. Pokud bychom dělali menší kousky (cca 6 ks), tak není třeba půlit.
TIP: Pita chleby plníme trhaným masem, kousky grilovaného či pečeného masa, zeleninovým salátkem, zkrátka na co máme chuť nebo co nám zbylo v ledničce 🙂 Jsou skvělé i jako přílohové pečivo k oblíbené pomazánce.