Ingredience: (2 ks)
550 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 100 g bílého jogurtu, 2 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 20 ml extra panenského olivového oleje, 250 ml vody, 5 mletého římského kmínu.
1 vejce na potření, hrubozrnná sůl na posypání.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy. Přisypeme k jedné straně droždí, cukr a římský kmín, k druhé straně sůl. Doprostřed dáme jogurt, olej a přilijeme vodu. Promícháme a zpracujeme hladké vláčné těsto.
- Těsto přendáme do olejem vytřené mísy a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 1,5 hodiny nakynout (těsto musí zdvojnásobit svůj objem).
- Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každý díl rozdělíme ještě na 3 stejné kousky, ze kterých uválíme provázky, jež zapleteme jako cop do tvaru housky. Takto upleteme obě housky.
- Housky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nakynout. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a lehce posypeme drcenou hrubozrnnou solí.
- Plech vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a stáhneme teplotu na 200°C. Pečeme 25 minut.