Ingredience:
Základ: 1 dýně hokkaido (800 g), 2 cibule, 2 paličky česneku, 1 snítka rozmarýnu, 3 snítky tymiánu, 3 snítky oregána, 300 ml zeleninového nebo hovězího vývaru.
Roláda: 1100 g hovězího pupku, 10 g koření Garam Masala, 10 g soli, 2 lžíce olivového oleje.
Na dohotovení: 1 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžička soli.
Omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 snítka rozmarýnu, 100 ml portského vína, 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce másla.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Dýni a cibuli pokrájíme na větší kousky a dáme do pekáčku. Přidáme paličky česneku a bylinky a podlijeme vývarem.
- Hovězí pupek rozložíme a pokud je potřeba, ještě ho nařežeme, abychom vytvořili větší plát. Posypeme ho kořením a solí a vše do masa vmasírujeme. Roládu zavineme a provázkem pevně svážeme. Zavinutou roládu potřeme olejem po celém povrchu a na pánvi ji nejprve orestujeme ze všech stran. Poté ji vložíme do pekáčku na zeleninu.
- Pekáč přikryjeme pečícím papírem a poté alobalem. Pečící papír zajistí, aby neunikala pára a maso zůstalo šťavnaté. Zabalený pekáč vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 5 hodin.
- Upečenou roládu vyndáme z pekáče a sundáme provázek. K upečené zelenině přidáme worcestrovou omáčku a sůl a rozšťoucháme.
- Na pánvi rozpálíme olej a vložíme kousky tymiánu. Orestujeme ho a poté přilijeme víno. Přidáme cukr a krátce povaříme, aby se tekutina zredukovala. Nakonec vmícháme kousek másla a necháme ho rozpustit.
- Roládu pokrájíme na plátky a podáváme ji na šťouchané dýni přelité omáčkou z portského vína.