Ingredience:
Ochucená rýže: 200 g rýže arborio, 600 ml mléka, 60 g cukru krystal, 1 lžička vanilkového extraktu, 10 zrnek kardamomu (nadrceného).
Náplň: 250 g mascarpone, 250 g polotučného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru krystal, nastrouhaná kůra z 1 citronu.
Korpus: 100 g ovesných vloček, 100 g máslových sušenek, 160 g másla.
Olej na vymazání okrajů.
Na krustu: Cukr krystal a flambovací pistole.
Postup:
- Do hrnce dáme rýži a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kardamom a vaříme asi 20 minut do změknutí.
- Rýži necháme trochu vychladnout a mezitím si připravíme korpus.
- Formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Vločky a sušenky rozmixujeme dohladka. Máslo rozpustíme, promícháme se sušenkami a směsí vyplníme dno formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
- K ochucené rýži přidáme mascarpone, tvaroh, vejce, cukr a citronovou kůru. Promícháme nebo vyšleháme, aby se vše propojilo.
- Vnitřní okraje formy vytřeme olejem a náplň nalijeme na upečený korpus.
- Pečeme v troubě na 180 °C 45 minut.
- Dortík necháme zcela vychladnout, nejlépe přes noc v lednici.
- Povrch posypeme krystalovým cukrem a flambovací pistolí vykouzlíme krustu.