Ingredience: (4 porce)
Základ: 250 g rýže Arborio, 500 ml kuřecího vývaru, 2 dcl bílého kvalitního vína, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce kokosového oleje.
Zelenina: 2 stroužky česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, 40 g pórku, hrst čerstvého baby špenátu.
Dohotovení: 30 g másla, 100 g zakysané smetany, 30 g parmazánu, sůl, pepř, muškátový oříšek, šafrán.
Postup:
- Česnek, pórek a celer očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na pánvi rozpálíme slunečnicový i kokosový olej a zeleninu na něm lehce osmahneme.
- Přisypeme rýži a vše pořádně promícháme (každé zrníčko musí být obalené v oleji).
- Přilijeme víno, promícháme a víno necháme zcela odpařit. Poté přidáme pepř, šafrán a nastrouháme muškátový oříšek.
- Dále přiléváme po troškách vývar, vždy aby byla rýže vodorovně zalitá. Po odpaření opět doléváme.
- Jakmile je rýže uvařená, osolíme a přidáme máslo, zakysanou smetanu a na jemno nastrouhaný parmazán. Mícháme, dokud se vše nepropojí a nevznikne krémové rizoto.
- Nakonec vmícháme nasekaný baby špenát a ještě chvilku promícháme, aby lístečky zkřehly.
- Podáváme zdobené hoblinkami parmazánu.