Ingredience:
Sépie: 1 sépie nakrájená na proužky a nařezané do mřížky (lépe se marinuje).
Marináda na sépii: 1 lžíce hoisin omáčky, 1 lžička extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky chilli vloček.
Salát: 1 větší mrkev, 1/2 menší cukety, kousek žluté papriky a ledového salátu.
Dresing na salát: 1 lžička hoisin omáčky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 stroužky česneku utřeného se solí.
Opražená sezamová semínka, hrst nahrubo nasekaných mandlí a čerstvý koriandr na posypání.
Postup:
- Většinou zakoupíme vykuchanou a zbavenou kůže. Tedy sépii stačí očistit, vyříznout zobák, odkrojit přísavky a znovu dobře omýt. Takto připravenou sépii nakrájíme na tlusté proužky, které ještě nařízneme do mřížky, aby se na ně lépe chytla marináda.
- Marinádu připravíme smícháním ingrediencí. Kousky sépie v marinádě obalíme a necháme marinovat v lednici alespoň 30 minut.
- Namarinované kousky sépie ogrilujeme na grilovací pánvi – zprudka jen pár minut z každé strany (když se bude sépie dělat moc dlouho, bude tuhá).
- Mrkev a cuketu nakrájíme škrabkou na tlusté delší nudličky. Ledový salát a papriku pokrájíme také na nudličky. Smícháme ingredience na dresing a vmícháme ho do zeleniny.
- Sépii servírujeme na salátku a vše ještě posypeme opraženými sezamovými semínky, mandlemi a koriandrem.