Ingredience:
500 g hladké mouky (+při hnětení), 250 ml horké vody, 150 ml jogurtu 3,5 % tuku.
8 g sušeného droždí, lžička třtinového cukru, 2 lžičky soli, 3 lžičky sušeného oregana, 50 g dýňových semínek.
Olej na vymazání mísy a formy.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy.
- V hrnečku smícháme vodu, cukr a droždí a necháme vše rozpustit.
- V mouce uděláme důlek, do kterého dáme jogurt a směs vody s přísadami. Vařečkou nebo lžicí promícháme, přidáme sůl, oregano a dýňová semínka a vypracujeme relativně řídké těsto.
- Chvíli propracujeme vařečkou, poté přemístíme na pracovní desku a těsto hněteme asi 10 minut. Během hnětení si poprašujeme ruce moukou, aby těsto nelepilo.
- Mísu lehce vymažeme olejem, přemístíme do ní těsto, přikryjeme potravinářskou folií (povrch nesmí oschnout) a necháme ho na teplém místě 2-3 hodiny vykynout.
- Po vykynutí lehce těsto propracujeme a přemístíme do formy vymazané olejem. Těsto ještě poprášíme polohrubou moukou a necháme dalších 20-30 minut kynout.
- Poté povrch těsta několikrát šikmo nařízneme a pečeme v předehřáté troubě na 250 °C po dobu 20 minut.
- Po vyjmutí z trouby vyklopíme a necháme vychladnout.