Ingredience: (8 ks)
Těsto: 450 g hladké mouky, 200 ml mléka, 8 g sušeného droždí, 80 g cukru krupice, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička koření GARAM MASALA 40 G, 100 g kandované citronové kůry.
Dokončení: 1 vejce na potření, mandlová drť a třtinový cukr na posypání, 30 g kandované citronové kůry.
Po upečení: rozpuštěné máslo s rumem na potření.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouky. Do větší sklenice si odměříme mléko, do kterého vsypeme droždí a cukr a rozmícháme.
- Mléko nalijeme k mouce a přidáme ostatní ingredience na těsto.
- Uhněteme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a vložíme ho do mísy lehce vytřené olejem. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout dvě hodiny.
- Poté si pomoučníme pracovní plochu a těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujeme dlouhý provázek asi 30-35 cm, který následně smotáme do tvaru šneku.
- Šneky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut nakynout. Po nakynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, cukrem a ozdobíme citronovou kůrou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 15-20 minut.
- Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s rumem.