Ingredience:
Slánek: dle receptu Slánek na pečení.
Těsto: 600 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 480 ml vody, 3 lžičky kmínu.
Hladká mouka na pomoučnění.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Nejprve si připravíme slánek dle návodu.
- Těsto nejraději připravuji večer, abych následující den mohla péct hned ráno. Ale je na každém, jak si čas přizpůsobí.
- Hotový slánek dáme si mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme.
- Poté přisypeme hladkou i žitnou mouku a přidáme kmín.
- Přilijeme vodu a můžeme hned zadělat. Není třeba nijak hníst, stačí lžící či stěrkou vše rozmíchat, aby nezůstaly kusy suché mouky.
- Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 12 hodin kynout.
- Princip slánku spočívá v tom, že jeho sůl uspí kvasinky a když je poté spojíme s moukou, tak ožijí, respektive doslova zešílí a těsto krásně vykyne.
- Druhý den ráno je těsto připravené.
- Pomoučníme si pracovní plochu a těsto z mísy vylijeme.
- Nyní je třeba ho stěrkou nebo rukama několikrát přeložit sem a tam a nakonec z něj vytvarovat bochánek a ihned přemístit do ošatky, kterou jsme si předem pořádně! vysypali moukou. Těsto je trochu řidší, ale to vůbec nevadí. Právě to nám udělá chleba nadýchaný s bublinkami uvnitř.
- Těsto v ošatce ještě na povrchu pomoučníme a přikryjeme opět potravinářskou fólií a necháme 1,5-2 hodiny kynout.
- Připravíme si hrnec s poklicí nebo formu, ve které budeme chléb péct. Ničím ho nevymazáváme.
- Hrnec s poklicí dáme do trouby a předehřejeme ji na 250°C.
- Když je trouba předehřátá, vyndáme hrnec a ihned do něj rychle překlopíme vykynuté těsto z ošatky. Přiklopíme poklicí a pečeme 25 minut.
- Poté poklici sundáme a pečeme dalších 15 minut na 200 °C.
- Hotový chléb vyklopíme a necháme vychladnout.











