Ingredience: (2 porce)
Pangritata: 2 plátky celozrnného chleba, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky sušeného oregána, 1/2 lžičky sušené bazalky, 4 vlašské ořechy +7 lžic extra panenského olivového oleje.
Těstoviny: 200 g špaget, 2 stroužky česneku, , 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička chilli vloček, 1 ančovička, strouhaný tvrdý sýr Grana Padano/Parmazán na posypání.
Mikrobylinky: hrst brokolice a hrst ředkve rambo + na posypání.
Postup:
- Nejprve připravíme pangritatu. Celozrnný chléb (může být tvrdší i měkký) pokrájíme na malé kostičky. Společně s ostatními ingrediencemi (kromě oleje) ho dáme do sekáčku a rozmixujeme na hrubší strouhánku. Poté k pangritatě přilijeme olej a promícháme.
- Uvaříme špagety al dente (vodu na špagety pořádně osolíme, abychom nemuseli dosolovat už potom hotový pokrm).
- Česnek i ančovičku pokrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a česnek orestujeme. V průběhu restování přidáme i ančovičku a chilli vločky a také krátce orestujeme.
- Do pánve k česneku a chilli přidáme uvařené špagety + 4 lžíce slané vody, ve které se špagety vařily. Špagety promícháme s česnekem a chilli a chvilku povaříme, aby se tekutina vyvařila. Přidáme pangritatu a pořádně promícháme, aby se vše propojilo.
- Mikrobylinky posekáme nahrubo (+ necháme si celé i na ozdobení). Pánev odstavíme z vařiče a vmícháme nasekané mikrobylinky.
- Nakonec ještě posypeme sýrem, ozdobíme celými mikrobylinkami a zakápneme olivovým olejem.