Ingredience:
500 g mraženého špenátu, 4 velké brambory, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 100 ml smetany na vaření, 20 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek.
300 g mouky (celozrnná, polohrubá,…), 1 vejce, 4 lžíce mléka.
Postup:
- Špenát rozehřejeme na pánvi.
- Brambory, cibuli a česnek oloupeme a vše v hrnci uvaříme do měkka.
- K uvařené zelenině přidáme špenát a rozmixujeme. Přidáme máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a znovu promixujeme dohladka.
- Ke špenátovému pyré přidáme vejce, mléko a mouku. Vypracujeme vláčné těsto.
- Vál si pořádně pomoučníme a z těsta tvarujeme dlouhé úzké válečky o průměru asi 2 cm.
- Válečky nakrájíme na kousky asi 3 cm velké. Pomoučníme je a vidličkou vymáčkneme vzor.
- Gnocchi vkládáme do vroucí osolené vody.
- Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyndáme je do mísy a zakápneme olejem a lehce promícháme, aby se neslepily.
2 reakce na „Špenátové noky“
Brambory vařit ve slupce! Aby těsto na noky vypadalo jak má, tak jsem tam musela nasypat skoro 1kg mouky, protože ty brambory pouštěli pořád vodu…
Dobrý den. Množství mouky je třeba přizpůsobit také druhu brambor. Ne každé jsou vhodné a mohou pouštět více vody jako vám.