Ingredience: (2 porce)
Rýže: 1/2 hrnku jasmínové rýže, sůl, 2 lžíce olivového oleje.
Maso: 300 g vepřové panenky, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička másla, 4 lžíce Sweet chilli omáčka se zázvorem 330 g.
Salátek: 4 listy ledového salátu, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, citronová šťáva, med nebo čekankový sirup.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Rýži uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout. Můžeme si ji uvařit i den dopředu a nechat v lednici.
- Panenku očistíme a rozkrojíme na dvě stejné části o cca 150 g. Ze všech stran panenky osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a panenky zprudka orestujeme ze všech stran. Poté zmírníme a stále restujeme dalších asi 5-7 minut (podle velikosti masa).
- Maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme vše ostatní.
- Na salsu pokrájíme listy ledového salátu na nudličky. Dáme do mísy, přidáme nasekaný koriandr a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a kapkou medu nebo sirupu. Promícháme.
- Na čisté pánvi si rozpálíme olej a uvařenou rýži zprudka orestujeme,. Nemusíme míchat, stačí, když bude dozlatova orestovaná z jedné strany, aby se vytvořila křupavá kůrčička.
- Pánev s výpekem od masa zahřejeme, vložíme máslo a necháme ho rozpustit. Poté přilijeme Sweet chilli omáčku a promícháme. Do omáčky vložíme zpět kousky panenky a omáčkou je několikrát přelijeme. Kousky panenky můžeme podávat vcelku a nebo je ještě rozříznout.
- Na talíř naservírujeme restovanou rýži, kousky panenky a salátek. Panenku polijeme omáčkou s pánve a můžeme podávat.