Ingredience:
1/2 vepřové hlavy vcelku, 2 mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g celeru
2 lžičky fenyklu, 2 lžičky římského kmínu, 3 lístky bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 20 kuliček celého pepře, 4 lžic hrubozrnné soli.
Postup:
- Vepřovou hlavu očistíme.
- Mrkev, cibuli a celer očistíme a nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a necháme celé stroužky.
- Do pekáče vložíme zeleninu a navrch položíme vepřovou hlavu.
- Vše zalijeme vodou, aby byla vepřová hlava ponořená. Přiklopíme poklicí nebo zakryjeme řádně alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 4 na 180 °C.
- Poté necháme lehce vychladnout a z vepřové hlavy šetrně obereme maso a kůži. Vyndáme kost.
- Rozprostřeme si potravinovou fólii a do obdélníku poskládáme maso a kůži. Fólii srolujeme do rolády a vytvoříme tvar tlačenky. Konce řádně zavážeme.
- Necháme ztuhnout přes noc v ledničce.
- Podáváme s hořčicí, okurkou, křenem nebo naloženým zelím.
- Tip: Z vývaru vyndáme zeleninu a vývar použijeme na další vaření.