Ingredience: (4 porce)
Toust: 4 plátky toustového chleba, nejlépe domácího např. Toustový chléb.
Salsa s lososem: 250 g vařeného nebo uzeného lososa, 1 plná lžíce kapar, 1 menší nakládaná okurka, 1 velká lžíce hořčice, 2 lžíce zakysané smetany, 1 stroužek česneku rozetřený se solí, špetka chilli vloček.
Salátek: ledový salát, citrónová šťáva, sůl.
2 vařená vejce, jarní cibulka nebo nějaká bylinka na posypání, extra panenský olivový olej na zakápnutí.
Postup:
- Lososa pokrájíme na malé kousky a dáme do mísy (pokud nám z lososa zbyla kůžička, opražíme ji na pánvi).
- Kapary a okurku nakrájíme najemno a přidáme k lososu.
- Vmícháme hořčici, zakysanou smetanu, utřený česnek se solí a chilli vločky.
- Ledový salát nakrájíme na tenké proužky, zakápneme citronovou šťávou a lehce osolíme.
- Vejce uvaříme a rozkrájíme na čtvrtiny.
- Plátky chleba opečeme z obou stran, naneseme na ně vrstvu ledového salátku a vrstvu salsy s lososem. Navrch dáme kousky vajíčka a posypeme pokrájenou jarní cibulkou nebo bylinkou.
- Pokud máme opraženou kůžičku z lososa, nalámeme ji na kousky a zapícháme do salsy k ozdobení toustu.
- Nakonec zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat 🙂