Ingredience:
1,8 kg předního hovězího masa.
Složení 2 l láku: 2 l vody, 120 g rychlosoli Praganda, 50 g třtinového cukru.
2 lžičky: celého koriandru, fenyklu, černého pepře, hořčičného semínka, mletého zázvoru, hřebíčku, 1 lžička nového koření, 2 kousky celé skořice, 2 nalámané bobkové listy.
Kořenící směs: 2 lžičky koriandru, 2 lžičky fenyklu, 2 lžičky černého pepře, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička uzené papriky.
Postup:
- Maso očistíme a případně zbavíme přebytečných blán.
- Na lák přivedeme do varu 2 litry vody. Koření ve hmoždíři lehce rozdrtíme nahrubo a vhodíme do vody. Přidáme sůl a cukr a pořádně mícháme dokud se sůl a cukr nerozpustí. Lák necháme zcela vystydnout.
- Do vychladlého láku vložíme maso (musí být ponořené, můžeme zatížit talířem) a necháme v lednici 6 dnů uležet.
- V den uzení si připravíme kořenící směs. Koření dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemný prášek. Maso v něm obalíme silnou vrstvou.
- Udíme 5 hodin na 60-70 °C.
- TIP: Maso je vhodné pokrájet na tenké plátky. Můžeme ho dát do sendviče, na salát a nebo jen tak na prkýnko s okurkou a křenem.
4 reakce na „Uzené hovězí maso“
Dobrý den, je možné do láku přidat například rum nebo jiný kvalitní alkohol? Nezkazím tím něco?
Děkuji
Dobrý den, rum nebo jiný kvalitní alkohol do láku přidat můžete. Nemáme sice vyzkoušenou finální chuť jídla, ale alkoholem určitě naložení nemůžete pokazit 🙂
Dobrý den mužů místo Praha-Nebušice použit obyčejnou sůl??
Dobrý den. Obyčejnou sůl použít můžete, ale bude asi třeba nechat naloženo o pár dní déle, aby pronikla až do středu masa.