Rubriky
Recepty Maso Hovězí maso

Uzené hovězí maso

Ingredience:

1,8 kg předního hovězího masa. 

Složení 2 l láku: 2 l vody, 120 g rychlosoli Praganda, 50 g třtinového cukru.

2 lžičky: celého koriandru, fenyklu, černého pepře, hořčičného semínka, mletého zázvoru, hřebíčku, 1 lžička nového koření, 2 kousky celé skořice, 2 nalámané bobkové listy. 

Kořenící směs: 2 lžičky koriandru, 2 lžičky fenyklu, 2 lžičky černého pepře, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička uzené papriky. 


Postup:

  1. Maso očistíme a případně zbavíme přebytečných blán.
  2. Na lák přivedeme do varu 2 litry vody. Koření ve hmoždíři lehce rozdrtíme nahrubo a vhodíme do vody. Přidáme sůl a cukr a pořádně mícháme dokud se sůl a cukr nerozpustí. Lák necháme zcela vystydnout.
  3. Do vychladlého láku vložíme maso (musí být ponořené, můžeme zatížit talířem) a necháme v lednici 6 dnů uležet.
  4. V den uzení si připravíme kořenící směs. Koření dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemný prášek. Maso v něm obalíme silnou vrstvou. 
  5. Udíme 5 hodin na 60-70 °C.
  • TIP: Maso je vhodné pokrájet na tenké plátky. Můžeme ho dát do sendviče, na salát a nebo jen tak na prkýnko s okurkou a křenem.

4 reakce na „Uzené hovězí maso“

Dobrý den, rum nebo jiný kvalitní alkohol do láku přidat můžete. Nemáme sice vyzkoušenou finální chuť jídla, ale alkoholem určitě naložení nemůžete pokazit 🙂

Dobrý den. Obyčejnou sůl použít můžete, ale bude asi třeba nechat naloženo o pár dní déle, aby pronikla až do středu masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here