Ingredience:
Žemle: Zázvorové žemle na burger.
Dresing: Majonézový dip s nakládaným pepřem
Burger: 150 g sušených sójových bobů (320 g v uvařeném stavu), 1 malá červená cibule, 2 lžičky kari pasty, 3 lžíce tmavé sójové omáčky, 3 lžíce omáčky hoisin, 1 lžička dijonské hořčice, 60 g strouhaného sýra Gouda, 1 vejce, 2 lžíce rýžové (nebo pšeničné) mouky, sůl.
2 lžíce extra panenského olivového oleje na potření grilu/pánve.
Salát: Ledový salát a šťáva z citronu.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Zázvorové žemle a dresing připravíme dle receptů.
- Sójové boby namočíme do vody přes noc a uvaříme dle návodu (do měkka).
- Boby dáme do mixéru a přidáme najemno nakrájenou cibuli, sójovou a hoisin omáčku, kari pastu a dijonskou hořčici. Osolíme a pořádně rozmixujeme. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a mouku a rukama ještě propracujeme, aby se vše propojilo. Mokrýma rukama vytvarujeme čtyři koule, ze kterých uděláme placky.
- Gril nebo grilovací pánev potřeme olejem a burgery smažíme z každé strany na vyšším ohni asi 4 minuty.
- Ledový salát pokrájíme na menší kousky a zakápneme citronovou šťávou.
- Žemle rozřízneme a na spodní část dáme vrstvu dresingu, navrch položíme sójový burger a poklademe ledovým salátem. Vrchní žemli trochu také potřeme dresingem a přiklopíme.
TIP: Sójový burger se dá připravit i ze sójového granulátu pro usnadnění práce.