Ingredience:
Beránek: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké špaldové mouky, 5 vajec, 200 g třtinového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 g kokosového oleje, 250 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu.
Kokosový olej a polohrubá mouka na vymazání formy.
Bílá poleva: 100 g bílé čokolády, 1 lžíce zakysané smetany
Zelená poleva: 20 g bílé čokolády, 1/2 lžíce zakysané smetany, 1 lžička přírodního sušeného mletého špenátu.
Rozinky a mandlové lupínky na ozdobu.
Postup:
- V míse prošleháme třtinový cukr a žloutky. Přisypeme obě mouky, kypřící prášek a promícháme.
- Přilijeme rozehřátý kokosový olej, mléko a vanilkový extrakt a zamícháme.
- Z bílků ušleháme sníh a jemně ho vmícháme do těsta.
- Formu na beránka vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou.
- Do připravené formy vylijeme těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
- Na přípravu bílé polevy rozlámeme bílou čokoládu do hrnce a ve vodní lázni ji necháme rozpustit. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Polevou potřeme beránka asi 2 cm od spodního okraje.
- Na zelenou polevu opět rozpustíme bílou čokoládu ve vodní lázni, přidáme zakysanou smetanu a sušený mletý špenát. Rozmícháme, aby vznikla rovnoměrně zelená barva a potřeme jí spodní část beránka.
- Beránka ozdobíme po povrchu mandlovými lupínky a rozinkami vyznačíme oči.