Ingredience:
Těsto: 400 g hladké mouky, 70 g cukru krupice, 4 g sušeného droždí, špetka soli, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 150 ml mléka, 85 g rozpuštěného vlažného másla, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu.
Plňka: 100 g celých mandlí, 100 g vlašských ořechů, 100 g brusinek, 130 g kandované pomerančové kůry.
1 lžíce oleje na potření těsta.
Na povrch: 1 vejce na potření povrchu, 35 g celých mandlí.
Postup:
- Ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Vypracujeme bochánek a dáme ho do mísy, kterou jsme lehce vytřeli olejem. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 4 hodiny kynout.
- Mezitím připravíme plňku. Mandle a ořechy nasekáme nahrubo. Dáme do misky a přidáme celé brusinky a nakládanou kůru. Promícháme.
- Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát (velikost záleží na velikosti formy, do které ho budeme vkládat).
- Na plát rozprostřeme rovnoměrně plňku až do krajů a těsto svineme do rolády.
- Silikonovou formu na bábovku vytřeme olejem a roládu do ní přemístíme. Pokud je roláda trochu delší, nevadí. Okraje překryjeme přes sebe a spojíme je k sobě.
- Formu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nakynout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vykynutý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
- Formu vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 45 minut (pro jistotu špejlí zkontrolujeme, zda je vnitřek upečený – špejle musí zůstat po vytáhnutí suchá).
- Věnech necháme vychladnout, vyklopíme a krájíme plátky.
TIP: Plátky můžeme ještě potřít máslem a džemem, ale výborný je i samotný.