Ingredience: (4 porce)
500 g vepřových jater, 300 ml mléka, pepř, sůl, rozmarýn, 2 lžíce olivového oleje.
Omáčka: výpek z jater, 200 ml červeného vína, 100 ml vývaru/vody, nakládaný zelený pepř, 1 lžíce fíkové marmelády, sůl, pepř, 10 g másla.
2 lžíce dijonské hořčice.
Postup:
- Vepřová játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a naložíme do mléka, aby byla játra zcela ponořená. Necháme odležet v lednici 2 hodiny (může být i přes noc).
- Játra osušíme, osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a játra z obou stran orestujeme (2-3 minutky z každé strany). Játra by měla zůstat vevnitř mírně růžová.
- Játra vyndáme z pánve a do výpeku přidáme červené víno a necháme lehce vyvařit. Přilijeme vývar/vodu.
- Nakládaný pepř pokrájíme a vložíme do výpeku. Přidáme marmeládu a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Nakonec vmícháme kousek másla.
- Játra nakonec potřeme lehce hořčicí.
- Servírujeme s Fenyklové pyré nebo Dýňové pyré a přelijeme omáčkou.