Ingredience: (2 porce)
Maso: 2x 200 g vepřové panenky, sůl, pepř, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 20 g másla.
Bazalkové pesto: 50 g sýra Grana Padano, 60 opražených semínek (slunečnicová a dýňová), 10 g (velká hrst) bazalky, 6 lžic extra panenského olivového oleje, špetka soli.
Grilovaná zelenina: 2 mrkve, 2 šalotky, 1 červená cibule, 5 stroužků česneku, 1 žlutá paprika, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky soli.
Dip z pečených paprik (k zakoupení zde: Dip z pečených červených paprik – jemný 150 g nebo Dip z pečených červených paprik – pálivý 150 g).
Postup:
- Ingredience na bazalkové pesto dáme do sekáčku a meleme, dokud nám nevznikne hladké pesto. Je trochu suché – to je v pořádku, nemělo by být tekuté, aby se dalo dobře do panenky zabalit a nevyteklo.
- Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky a rozložíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Zeleninu zakápneme olejem, trochu osolíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
- Kousky vepřové panenky nařízneme několikrát nožem tak, aby vznikl plátek, který paličkou ještě naklepeme. Plátek panenky potřeme pestem a zarolujeme. Roládku zpevníme pomocí provázku. Ze všech stran trochu opepříme a osolíme.
- Na pánvi rozpálíme olej a vepřové roládky osmažíme zprudka ze všech stran. Z každé strany asi 1,5 minuty. Poté pánev přikryjeme poklicí a na mírném ohni necháme ještě 4 minuty dojít, aby byla panenka hotová i zevnitř.
- Vepřové roládky vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout alespoň 5 minut. K výpeku přidáme kousek másla, který necháme rozehřát a vznikne nám tak omáčka na přelití.
- Roládky nakrájíme na široké kousky a přelijeme je omáčkou z výpeku. Servírujeme s grilovanou zeleninou a dipem z pečených paprik.