Ingredience:
Základ: 1,3 kg vepřové plece, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 200 g celeru, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, sůl, pepř.
Čerstvé bylinky: rozmarýn, tymián.
Koření: 3 kuličky jalovce, 6 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření.
Na podlití: 300 ml světlého piva, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička dijonské hořčice.
2 lžíce medu.
Postup:
- Vepřovou plec svážeme do válečku. Osolíme a opepříme ze všech stran. Na pánvi rozpálíme sádlo a plec ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo (lehce dozlatova).
- Mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Česnek oloupeme a necháme stroužky vcelku.
- Na podlití si rozmícháme pivo a obě hořčice.
- Do litinového hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a poklademe na ní čerstvé bylinky. Do sítka vložíme kousky celého koření.
- Navrch položíme plec a vše přelijeme rozmíchaným pivem s hořčicí.
- Hrnec přiklopíme víkem a pečeme na 150 °C dvě hodiny (neodkrýváme). Poté víko odklopíme a pečeme další hodinu (občas přeléváme výpekem).
- Asi deset minut před koncem pečení potřeme maso medem a necháme dopéct dozlatova.
- TIP: Po upečení můžeme zeleninu rozmixovat a vytvořit tak omáčku k masu (dochutit octem a solí). Jinak lze maso podávat s opečenými brambory nebo jen tak s hořčicí, okurkou a křenem.