Ingredience: (4 porce)
Maso: 500 g mletého vepřového masa
Zelenina: 1 červená cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, 2 středně velké brambory.
Ostatní: 2 vejce, 2 lžíce BBQ omáčka – s domácím karamalem a karibským rumem 330 g, sůl.
Olivový olej na vymazání pekáče.
Dohotovení: 1 lžíce BBQ omáčka – s domácím karamalem a karibským rumem 330 g na potření během pečení.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Zeleninu očistíme a pokrájíme hodně drobné kostičky, brambory nastrouháme na tenké nudličky (vodu z brambor nemusíme vymačkávat).
- Zeleninu dáme do mísy, přidáme maso, vejce, BBQ omáčku a osolíme. Pořádně prohněteme rukama, aby se vytvořila kompaktní směs.
- Pekáček si vymažeme olivovým olejem. Směs rozdělíme na 4 díly a z každého rukama vytvarujeme bochánek, který v ruce lehce zmáčkneme a tím dostaneme zúžené konce. Tvarem připomíná lodičku :-).
- Lodičky naskládáme do vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 40-45 minut.
- Asi 10 minut před koncem pečení maso ještě potřeme vrstvou BBQ omáčky.
- Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo pečenou zeleninou.
TIP: Stejně tak můžete z masa vytvořit malé kuličky a podávat je jako pohoštění více osobám.