Ingredience: (4 porce)
Základ: 500 g cibule, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 2 lžíce sádla (nebo oleje), 1 lžíce koření Ras el Hanout 40 g.
900 g vepřové plece.
Dohotovení: 1500 ml vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl.
4 lžíce worcestrové omáčky, 4 lžíce ume-octa (nebo jablečného octa).
500 g kysaného zelí.
Zahuštění: 2 plné lžíce hladké mouky, 150 ml vody.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Maso očistíme a pokrájíme na kostky.
- Cibuli, mrkev a česnek oloupeme pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme sádlo a zeleninu orestujeme.
- Přisypeme koření Ras el Hanout, ihned vložíme maso a zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo.
- Vše zalijeme vývarem, ochutíme rajčatovým protlakem a osolíme. Dáme do varu a poté stáhneme na mírný stupeň, přiklopíme pokličkou a vaříme 2,5 hodiny.
- Poté vložíme kysané zelí a dochutíme worcestrovou omáčkou a octem a vaříme ještě 30 minut.
- Dle chuti můžeme ještě dosolit.
- Mouku rozmícháme ve vodě metličkou a vlijeme do guláše. Promícháme a ještě provaříme, aby se guláš zahustil a mouka nebyla cítit.
- Guláš podáváme s chlebem nebo oblíbeným knedlíkem.
TIP: Kdo má rád guláš více ostrý, doporučujeme ho na talíři doplnit Chilli pestem.