Ingredience:
Korpus: 300 g hladké pšeničné + 150 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do perníku, 1 vrchovatá lžička koření GARAM MASALA 40 G, 100 g rozinek, 50 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných ořechů, 120 g třtinového cukru, 5 lžic oleje, 3 vejce, 250 ml mléka, 5 lžic kávy, 4 plné lžičky medu.
Tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu.
Dochucení: Rum a ostružinový džem na potření.
Ganáž: 200 g hořké čokolády, 100 g smetany 33%.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Nejprve uvaříme silnou kávu. Odebereme pět lžic horké kávy do jiného hrnečku a přidáme do ní med, aby se dobře rozpustil (pokud nemáte tekutý).
- Ostatní suroviny na korpus dáme do velké mísy, přilijeme kávu s medem a pořádně promícháme.
- Plech o rozměru 20×30 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vlijeme do něj těsto a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
- Upečený perník necháme vychladnout. Poté ho rozřízneme a spodní stranu potřeme rumem a silnou vrstvou džemu. Přiklopíme vrchní částí.
- Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Poté do ní přilijeme smetanu a promícháme, dokud nevznikne hladká lesklá ganáž.
- Ganáž rozetřeme po povrchu perníku.
- Perník můžeme krájet na kostky nebo vykrájet kulaté tvary.
- Povrch ganáže můžeme ještě ozdobit nasekanými ořechy a zbylou smetanu vyšlehat a podávat k perníku.