Ingredience:
1 středně velký květák, 2 lžičky sušeného oregana, 5 vajec, 200 ml smetany na vaření, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku.
180 g strouhaného sýru cheddar.
1 lžíce olivového oleje na vymazání formy.
Hrst čerstvých bylinek (oregano, šalvěj, tymián).
Postup:
- Květák rozebereme na růžičky, které povaříme ve vodě do poloměkka. Uvařené růžičky pokrájíme na plátky. Bylinky nasekáme nahrubo.
- Zapékací mísu o vymažeme olejem a prokládáme vrstvy květáku, sušeného oregana a strouhaného sýra. Takto spotřebujeme všechen květák.
- Poslední vrstvu končíme sýrem, který posypeme čerstvými bylinkami.
- Vejce rozšleháme se smetanou. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a promícháme.
- Směsí zalijeme květák a pečeme 20 minut na 180 °C, poté stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut.
TIP: Květák je výborný samotný nebo ho můžeme použít i jako přílohu k masu.