Ingredience: (6-8 porcí)
Základ: 3 velké cibule, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 120 g rajčatového protlaku, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička majoránky, 50 g zelené kari pasta (k zakoupení zde: Zelená kari pasta 100 g).
Pečená zelenina: 2 červené papriky (300 g), 1 květák (800 g), 3 stonky řapíkatého celeru, 5 stroužků česneku, 350 g máslové dýně, 4 lžíce extra panenského olivového oleje.
Dohotovení: 1 l vývaru, sůl, pepř.
Příloha: 250 g bulguru
Postup:
- Zeleninu na pečení očistíme a pokrájíme na větší kousky. Dýni loupat nemusíme a stroužky česneku pouze lehce rozdrtíme dlaní. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě do zhnědnutí (na 200°C asi 20 minut, dle velikosti zeleniny).
- Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a na velké pánvi ji orestujeme na oleji. Když je cibule orestovaná dozlatova, přidáme kari pastu a ještě dvě minutky zarestujeme. Přidáme rajčatový protlak, třtinový cukr, tymián a majoránku a opět zarestujeme.
- K základu přidáme pečenou zeleninu, promícháme a poté zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou zvolna vařit 20-30 minut (do změknutí zeleniny-květáku).
- Bulgur uvaříme dle návodu a podáváme ze zeleninovým ragů.