Ingredience: (2 porce)
1 celá chobotnice (cca 600 g), cca 2 litry vody, aby byla chobotnice ponořena.
Vývar: 1 červená cibule (na půlky), 3 stroužky rozmáčknutého česneku, 8 kuliček nového koření, 1 lžička hořčičných semínek, 1 menší chilli paprička, kousek čerstvého oloupaného zázvoru (cca 3 cm), 4 lžičky rybí omáčky, 4 lžičky světlé sójové omáčky, ½ lžičky kuliček černého pepře, ½ lžičky kuliček koriandru.
Dip: 1 lžíce tapenády ze sušených rajčat (k zakoupení zde: Tapenáda ze sušených rajčat 170 g), 1 lžíce dipu z pečených paprik (k zakoupení zde: Dip z pečených červených paprik – jemný 150 g), 1 lžíce majonézy, 1 lžička šťávy z citronu, špetka soli, nasekaná petržel
Zelí: Pakoi 2 půlky, sůl, pepř, šťáva z citronu, 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Na vaření chobotnice si připravíme vývar. Do vody dáme všechny ingredience a necháme asi 30 minut povařit. Poté vložíme chobotnici a vaříme dalších 30-40 minut (je to cca 1 hodina na 1 kg chobotnice).
- Mezitím si připravíme dip, na který smícháme ingredience.
- Když je chobotnice uvařená, odkrojíme část, kde jsou oči a mezi chapadly vyloupneme zobák.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej. Zelí pak choi rozpůlíme. Obě půlky osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Rozříznutou stranou je vložíme na pánev a zprudka restujeme. Poté obrátíme a opět restujeme do hněda. Během restování přidáme na kousky nakrájenou chobotnici a rychle orestujeme.
- Kousky chobotnice servírujeme s opečeným zelím a majonézovým dipem z pečených paprik a tapenádou ze sušených rajčat.