Ingredience: (3 porce)
Gnocchi: 500 g moučných brambor, 50 g hladké mouky, 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř.
Omáčka: 1 plechovka rajčat, 1 dcl portského vína, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce cukru moučky, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g šunky Prosciutto Crudo, 10 zelených oliv, 2 nožičky řapíkatého celeru, sůl, pepř, sušená bazalka, sušený zázvor.
Dohotovení: 30 g parmazánu, čerstvá bazalka.
Postup:
- Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a řapíkatý celer nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a celer, česnek a šunku na něm zlehka osmahneme.
- Přidáme plechovku rajčat (pokud jsou rajčata celá, předem je nakrájíme). Přilijeme portské víno a necháme trochu vyvařit.
- Dochutíme octem, cukrem, solí, pepřem, bazalkou a zázvorem.
- Přidáme nasekané olivy.
- Necháme vařit (probublávat) na velmi mírném ohni asi 20-30 minut.
- Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
- Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, muškátový oříšek, sůl a pepř a uhněteme vláčné těsto. Dle potřeby pomoučníme vál.
- Těsto si rozdělíme na 4 části, z každé vytvarujeme váleček a krájíme špalíčky o délce cca 2 cm. Každý špalíček v ruce uhladíme a lehce ho stlačíme vidličkou, aby se na něm udělaly vroubky.
- Gnocchi házíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou napovrch, jsou hotové. Vyndáme je do misky a lehce zakápneme olivovým olejem a promícháme.
- Gnocchi promícháme s omáčkou, posypeme nastrouhaným parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou.