Ingredience:
375 hladké celozrnné špaldové mouky, 330 g celozrnné žitné mouky, 1 lžíce cukr krystal, 1,5 lžíce soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce sušeného droždí (6 g), 700 ml vlažné vody.
3 lžíce dýňových semínek, 3 lžíce slunečnicových semínek, 3 lžíce lněných semínek, 2 lžíce konopných semínek.
Postup:
- Veškeré ingredience včetně semínek dáme do mísy a uhněteme vláčné, trochu řidší těsto.
- Těsto přemístíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout 1,5-2 hodiny.
- Formu na chléb vymažeme olejem (můžeme použít i olej ve spreji) a vykynuté těsto do něj přesuneme. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut nakynout. Povrch těsta můžeme před vložením do trouby lehce několikrát naříznout.
- Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C 50-60 minut.