Ingredience:
600 g hladké mouky, 1,5 g sušeného droždí, 15 g soli, 430 ml studené vody, 5 g sušeného oregána.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku.
- Přidáme droždí, sůl a oregáno. Promícháme.
- Přilijeme vodu a lžící promícháme, dokud se suroviny nepropojí.
- Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě 20-24 hodin.
- Po vykynutí těsta ho opatrně přesuneme na pomoučněnou plochu. Těsto několikrát přeložíme z jedné strany na druhou.
- Poté ho posypeme moukou a přesuneme do ošatky, přikryjeme a necháme kynout další 2 hodiny.
- Keramickou formu na chléb vložíme do trouby a rozehřejme na 250 °C.
- Formu vyjmeme z trouby a rychle do ní těsto přesuneme. Formu dáme zpět do trouby a pečeme 40 minut.
- Po upečení chléb vyklopíme a necháme vychladnout.