Ingredience:
500 g hladké mouky, 250 ml horké vody, 150 ml jogurtu 3,5 % tuku.
8 g sušeného droždí, 1 lžička třtinového cukru, 1,5 lžičky soli.
Olej a polohrubá mouka na vymazání formy.
1 vejce na potření, dýňová semínka na posypání.
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy.
- Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr a sůl. V mouce uděláme důlek, do kterého dáme jogurt a přilijeme vodu. Zpracujeme vláčné těsto, které přendáme do mísy vymazané lehce olejem a necháme kynout 1 hodinu.
- Nádobu na biskupský chlebíček vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru formy a vložíme ho do ní. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 1 hodinu.
- Troubu rozpálíme na 200 °C.
- Nakynutý chléb podélně nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dýňovými semínky.
- Formu s těstem vložíme do trouby a stáhneme na 180 stupňů.
- Pečeme 40-45 minut.
- Po vyjmutí z trouby vyklopíme a necháme vychladnout.