Ingredience: (6 porcí)
1 kg cibule, 6 snítek čerstvého tymiánu, 3 lžíce másla, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce marmelády (rybízové, malinové), 1 lžička tmavého třtinového cukru, 1,2 l vývaru, sůl, pepř, 1 lžíce jablečného octa.
30 g strouhaného parmazánu.
Čerstvá pažitka na ozdobu.
Postup:
- Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
- V hrnci necháme rozpustit máslo a vsypeme cibuli a celé snítky tymiánu. Zlehka promícháváme, dokud cibule nezesklovatí (ztratí polovinu svého objemu).
- Vlijeme víno, promícháme a necháme ho zcela odpařit.
- Poté necháme restovat ještě dalších cca 40 minut, během kterých občas promícháme. Pokud se začne cibule lehce připalovat, přiklopíme hrnec na chvíli pokličkou (po zapaření se připálení pustí) a poté připáleninu zamícháme do cibule (připálenina by měla mít hnědou zkaramelizovanou chuť, nikoliv černou a přepálenou).
- Poté co je cibule zkaramelizovaná a má hnědou barvu, přidáme třtinový cukr a marmeládu.
- Cukr a marmeládu za občasného promíchání necháme rozpustit a poté vlijeme vývar. Osolíme, opepříme. Necháme vařit na mírném ohni asi 30 minut. Dochutíme octem, případně ještě dosolíme.
- Hotovou polévku nalijeme do zapékacích mističek a povrch přikryjeme vrstvou strouhaného parmazánu.
- Dáme do předehřáté trouby na 200 °C zapéct asi na 10 minut (dokud povrch nezezlátne).
- Ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme s křupavou bagetkou nebo tortilovými chipsy.