Ingredience:
Základ masa: 2 x 1 kg vepřového bůčku, 2 jarní cibulky, 10 cm zázvoru, 20 ks kuliček černého, 2 ks badyánu, 2 ks sušené chilli papričky, cca 1000 ml vody.
2 lžíce arašídového oleje, 150 ml Sweet chilli omáčka se zázvorem 330 g.
Marináda: 8 lžic sójové omáčky, 7 lžic červeného vinného octa, 3 lžíce rýžového octa, 10 lžic bílého vína, 8 stroužků česneku, 5 cm zázvoru.
1 lžička škrobu.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Vepřové bůčky zbavíme kostí a přebytečného tuku a pokrájíme je na rovnoměrně velké kousky (cca 10×10 cm). Jarní cibulky očistíme a překrojíme na tři kousky. Zázvor nakrájíme na větší plátky.
- Na velkou pánev rozložíme kousky bůčku, zázvor a cibulku a zalijeme vodou (množství vody upravíme tak, aby byl bůček ponořený). Přidáme pepř, badyán a chilli papričky. Necháme vařit asi dvacet minut, aby se maso zatáhlo a uvolnil se tuk.
- Poté maso vyndáme a osušíme. Na jiné pánvi rozpálíme olej a kousky bůčku zprudka orestujeme za všech stran do tmavého zbarvení. Tuk který se během restování uvolní můžeme slít a použít pro další vaření.
- K orestovanému masu přilijeme Sweet chilli omáčku, ve které maso pořádně obalíme a necháme opět restovat na středním stupni, aby se omáčka zkaramelizovala a držela na mase.
- Ingredience na marinádu smícháme v misce (česnek nakrájíme najemno a zázvor na tenké plátky) a poté ji přilijeme k masu. Přilijeme také vývar z první pánve, ve které se maso na začátku vařilo (zalijeme maso, aby bylo do tří čtvrtin ponořené). Přiklopíme pokličkou a necháme na mírném stupni vařit asi 90 minut.
- Maso vyndáme a zbylou tekutinu zredukujeme na hustou omáčku, kterou zahustíme škrobem (škrob rozpuštěný v trošce vody) a krátce povaříme.
- Pak už můžeme bůček pokrájet na plátky a servírovat přelitý omáčkou s oblíbenou přílohou (nejlépe rýží) nebo ho podávat v pita chlebu se zelným salátkem.