Ingredience: (cca 50 ks)
Na těsto: 380 g hladké mouky, 160 g másla, 315 ml vody, 400 g cukru (po vyzkoušení lze i méně), 40 g kakaa, 1 vrchovatou lžičku sody, 2 větší nebo 3 menší vejce, 160 ml kefíru (nebo podmáslí), 1 vanilkový cukr (nebo lžičku vanilkového extraktu).
Na krém: 750 ml smetany ke šlehání, 700 g hořké čokolády.
Zdobení: Mleté ořechy/ kokos, Mascarpone, zakysaná smetana, cukr, ztužovač šlehačky.
Postup:
- Do menšího hrnce nalijeme vodu, přidáme kakao a máslo. Na mírném ohni zahřejeme, až se máslo rozpustí.
- Do velké mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr (nebo extrakt), jedlou sodu a zahřátou kakaovou směs. Důkladně promícháme elektrickým šlehačem.
- Přidáme podmáslí a vejce. Znovu promícháme.
- 2 plechy si vyložíme pečícím papírem a na každý rovnoměrně rozetřeme polovinu těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut.
- Čokoládu nalámeme na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni. Pak přilijeme smetanu a pořádně promícháme do hladka. Krém necháme chladnout v lednici do druhého dne. Postupným tuhnutím bude měnit konzistenci i chuť. Rozhodně je dobré krém v lednici sem tam promíchat.
- Z upečených plátů vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm.
- Na každé kolečko naneseme plnou lžíci krému a přiklopíme druhým kolečkem. Krém, který se vytlačí rozetřeme kolem dokola. Případně krém ještě přidáme, aby byl dortík pokrytý vrstvou po celém obvodu. Dortíky obalíme po okrajích v ořechové drti nebo kokosu.
- Zdobíme krémem vyšlehaným z mascarpone, zakysané smetany, cukru a ztužovače.