Ingredience:
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1/2 lžičky soli, 100 ml vlažné vody.
Náplň: 180 g uzeného libového maso, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, 230 g cukety, velká hrst bylinek (tymián, oregano, majoránka, yzop, saturejka,…), 5 vajec, 200 ml zakysané smetany, 100 g sýru Gouda, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Cuketové proužky na ozdobu.
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Přidáme změklé máslo (dávám rozehřáté z mikrovlnky). Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici 30 minut uležet.
- Mezitím si připravíme náplň. Uzené maso a cuketu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Bylinky nasekáme na drobno.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nejprve cibuli, česnek, bylinky a uzené maso. Když cibule zesklovatí, přidáme cuketu a orestujeme dozlatova. Necháme vychladnout.
- Do mísy nastrouháme sýr, přidáme vejce a zakysanou smetanu. Osolíme (pozor, uzené maso již slané trochu je), opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Přidáme vychladlou směs z pánve a promícháme.
- Na pomoučněném vále vyválíme těsto do průměru cca 32 cm (průměr formy + okraje). Plát těsta přeneseme do formy a těsto umačkáme do krajů. Přebytečného těsta přes okraj se zbavíme snadno přejetím válečkem. Okraje se tak krásně zarovnají. Několikrát propícháme těsto vidličkou.
- Na těsto vlijeme připravenou náplň. Z celé cukety škrabkou nakrájíme tenké plátky cukety. Každý plátek srolujeme a „zapíchneme“ do náplně.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 35-40 minut.