Ingredience: (8 porcí)
Dezert: 200 g zakysané smetany, 250 g plnotučného tvarohu, 200 g mascarpone, 70 g moučkového cukru, 40 g hořké čokolády, 60 g pomerančové kandované kůry.
100 g karamelových sušenek, 100 g ovesných vloček.
Karamel: 100 g cukru krystal, hrst nasekaných mandlí (nebo oříšků).
Tyčinky nebo jiné dobroty na ozdobení.
Postup:
- Nejprve připravíme karamel. Do nerezového hrnce nasypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat na středním plameni. Trvá to jen pár minutek. Jakmile začne cukr bublat a hnědnout, je třeba ho sundat ze sporáku. Karamel nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme nasekanými mandlemi. Po pár minutých je karamel tvrdý. Ideální je, ho nalámat na kousky, dát do sáčku a několikrát poklepat válečkem, aby vznikla drť.
- Karamelové sušenky a ovesné vločky rozemeleme najemno.
- Čokoládu nakrájíme na drobné kousky. V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a mascarpone. Přidáme cukr, kandovanou pomerančovou kůru a kousky čokolády. Promícháme.
- Do kelímků nebo skleniček dáme lžíci sušenkové směsi, poté lžíci krému, opět sušenkovou směs a zakončíme vrstvou krému.
- Ozdobíme nadrceným karamelem a tyčinkami.