Ingredience:
Základ: 1000 hovězí oháňky (ocásek), 3 větší mrkve (200 g), čtvrt bulvy celeru (200 g), 1 velká cibule (200 g), 1 červená čerstvá feferonka, 4 stroužky česneku (20 g), 2 lžičky fenyklu (5g), 2lžičky římského kmínu (5g), 3 bobkové listy, 15 kuliček nového koření (2 g), 750 ml výborného červeného vína.
1000 ml hovězího vývaru.
Dohotovení: 90 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky nadrceného pepře, 7 lžic oleje/sádla, 2 lžičky třtinového cukru, 50 rajčatového protlaku, 50 g BBQ omáčky (k zakoupení zde: BBQ omáčka – s domácím karamalem a karibským rumem).
Svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj, saturejka).
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mrkev a celer pokrájíme na kousky, cibuli na půlkolečka, feferonku na tenká kolečka, česnek na plátky. Oháňku rozporcujeme na kousky. Vše dáme do mísy, přidáme fenykl, kmín, nové koření a bobkový list a zalijeme červeným vínem. Necháme naložené v lednici alespoň 8 hodin.
- Poté vyndáme kousky oháňky a nálev scedíme. Vybereme mrkev a dáme ji stranou.
- Mouku smícháme se solí a drceným pepřem a kousky oháňky v ní obalíme.
- V hrnci (vhodném do trouby) rozpálíme olej/sádlo a oháňku orestujeme ze všech stran. Oháňku z pánve vyndáme a do výpeku dáme všechnu zeleninu (kromě mrkve) a orestujeme. Poté přidáme i mrkev a restujeme ještě chvíli. Dál přidáme zbytek mouky, třtinový cukr, protlak, BBQ omáčku a promícháme. Zalijeme vývarem. Bylinky převážeme několikrát provázkem a vložíme k masu do pánve.
- Hrnec přiklopíme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 3-4 hodiny, dokud není maso zcela měkké.
TIP: Oháňku podáváme s rýží, bulgurem nebo čerstvým pečivem.