Ingredience:
Základ: 1,3 kg předního hovězího masa, 2 lžíce sádla, 500 ml vývaru, 2 dcl červeného vína.
Celé koření: 1/2 lžičky koriandru, kmínu, jalovce, nové koření, pepře, 2 lžičky hrubozrnné soli.
Zelenina: 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 velká červená kapie, 1 velká cibule.
Dochucení: 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce melasy, 2 lžíce jablečného octa, 2 stroužky česneku.
Bylinky: 2 snítky rozmarýnu, 4 snítky tymiánu.
Postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky.
- Celé koření rozdrtíme ve hmoždíři (nemusí být zcela na jemno). Kousky masa obalíme v připravené směsi koření.
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší postejné kousky.
- Do litinového hrnce dáme sádlo a maso postupně naprudko orestujeme, aby se maso po všech stranách zatáhlo (pokud to budete smažit najednou, vytáhne se z masa voda a maso se bude spíš dusit).
- Maso vyndáme z hrnce a na výpeku orestujeme zeleninu (pokud je třeba, přidáme ještě tuk). Přidáme ocet, protlak, melasu, třtinový cukr, rozdrcené stroužky česneku. Promícháme.
- Vložíme maso, přidáme rozmarýn a tymián a zalijeme vínem a vývarem (maso musí být ponořené).
- Necháme dusit na mírném ohni alespoň 3 hodiny.