Ingredience:
1,5 kg mletého hovězího masa, 8 lžic slunečnicového oleje, 6 velkých cibulí, 5 stroužků česneku, 3 červené papriky, 3 mrkve, 3 grilované/pečené kukuřice, 10 středních rajčat, 400 g rajčat z plechovky, 70 g rajčatového protlaku, 500 g bílých fazolí v nálevu, 400 g černých fazolí v nálevu, 3 lžíce balsamikového octa, 3 lžíce jablečného octa, 1 l masového vývaru.
Koření: 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kurkumy, 1 lžička skořice, 1 lžička garam masaly, 3 lžičky mletého kmínu, 3 bobkové listy, sůl, pepř.
80-100 g hořké čokolády (alespoň 60%).
Postup:
- Cibuli, česnek nakrájíme nadrobno. Papriky a mrkev pokrájíme na malé kostičky. Rajčata nakrájíme na kousky a kukuřici okrájíme z klasů.
- V kotlíku si rozehřejeme olej a cibuli s česnekem osmahneme do zlatova. Přidáme všechno koření, mrkev a papriky a ještě chvíli restujeme.
- Vložíme maso, občas promícháme a necháme ho zatáhnout.
- Poté vsypeme nakrájená rajčata, rajčata z plechovky, rajčatový protlak, oba druhy fazolí (včetně nálevu) a kukuřici. Necháme chvíli povařit.
- Vlijeme vývar, dochutíme balsamikovým a jablečným octem a dle potřeby dosolíme. Vaříme, dokud není maso měkké a uvařené.
- Ke konci vaření vložíme do kotlíku kostičky čokolády, které necháme rozpustit. Chilli con carne tak získá krémovou konzistenci a lesklou barvu.