Ingredience: (4 porce)
Maso: 1 kg králíka (zadní, přední stehna), 2 lžíce sádla, 3 velké stroužky česneku, 120 g celeru, 1 větší mrkev, 1 středně velká cibule, 60 g rajčatového protlaku, 100 g BBQ omáčky (k zakoupení zde: BBQ omáčka – s domácím karamalem a karibským rumem), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře.
500 ml rybízového vína (můžeme použít i kvalitní červené víno), 300 ml vody.
Bramborová kaše: 1 kg vařených brambor, 30 g másla, 100 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, sůl.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Celer, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme najemno. V litinovém hrnci (vhodném do trouby) rozpálíme sádlo a zprudka orestujeme ze všech stran kousky králíka. Maso vyndáme a vložíme pokrájenou zeleninu, kterou ve výpeku orestujeme dozlatova.
- K zelenině přidáme BBQ omáčku a rajčatový protlak, promícháme a asi dvě minuty zarestujeme. Osolíme, opepříme..
- Zalijeme rybízovým vínem a vodou (maso by mělo být ponořené). Přiklopíme pokličkou a hrnec vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 90 minut.
- Poté sundáme poklici a pečeme dalších 30 minut.
- Mezitím uvaříme brambory, které poté rozmixujeme spolu s máslem, mlékem, muškátovým oříškem a solí dohladka.
- Králíka podáváme s bramborovou kaší, přelitým BBQ vínovou šťávou.