Ingredience: (25 ks)
Kvásek: 320 ml teplého mléka, 30 g čerstvého droždí, 1 lžička cukr moučky.
Těsto: 500 g hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 70 g cukr moučky, 1 vejce, 90 g másla, 1 bal. vanilkového cukru, 1 citron (kůra), muškátový oříšek.
Naplnění: 25 švestek, 60 g cukru krystalu, 1/2 lžičky mleté skořice.
Potření: 25 g másla, 1/2 lžíce rumu.
Na plech: sádlo na vymazání.
Posypání: Moučkový cukr, vanilkový cukr.
Postup:
- Do teplého mléka přidáme cukr a rozdrolíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (asi 15 minut).
- Do větší misky prosejeme mouku, přidáme sůl, moučkový cukr, vajíčko, měkké máslo, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek.
- Přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout 15 minut. Po 15 minutách těsto znovu zpracujeme rukou a necháme kynout dalších 40 minut.
- Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Cukr krystal smícháme se skořicí.
- Vykynuté těsto rozválíme plát silný asi 3 mm. Nakrájíme ho na čtverce o rozměru cca 7×7 cm a na něj poklademe 2 půlky švestek a lehce posypeme cukrem se skořicí. Těsto smotáme a buchty klademe na plech vymazaný sádlem. Necháme mezi nimi 3-5 milimetrovou mezeru.
- Buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme kynout ještě 15 minut na plechu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut (dozlatova). Po upečení je znovu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
- Před podáváním posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.