Ingredience: (12 ks)
120 ml vlažné vody, 42 g čerstvého droždí, 125 ml teplého mléka, 100 g cukru krupice, 65 g másla, 1 lžička soli, 1 kg hladké mouky, 3 vejce
200 g mletého máku, 100 g povidel, 1 lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžička skořice, 150 ml mléka.
Postup:
- V hrnku smícháme polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím.
- Přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek vody, mléko, 1 lžíci horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypeme 375 g mouky.
- Těsto promícháme, zapracujeme 2 vejce a prohněteme. Přidáváme zbylou mouku a vypracujeme vláčné těsto (pokud je těsto moc tuhé, přilijeme trochu mléka).
- Těsto vytvarujeme do koule a přemístíme do mísy vymazané olejem, těsto několikrát otočíme. Mísu překryjeme potravinářskou folií a necháme kynout hodinu na teplém místě.
- Mezitím si připravíme náplň. Mák dáme do hrnce a přidáme 200 ml mléka, povidla, lžíci rumu, lžíci cukru a lžičku skořice. Promícháme a povaříme dokud se vše nespojí.
- Z těsta vyválíme tenký plát, který potřeme makovou náplní. Srulujeme do rolády a uprostřed podélně rozkrojíme. Z jedné strany spojíme oba konce, dílce zamotáme a vytvoříme věnec.
- Věnec necháme ještě 15 minut odpočinout.
- Potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě nejprve 5 minut na 180 °C , poté stáhneme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Před podáváním pocukrujeme.