Ingredience:
600 g hladké mouky, 120 g rozpuštěného vlažného másla, 110 g cukr krystal, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, 400 ml vlažného mléka, špetka soli, 70 g rozinek, 70 g nakládané sladké pomerančové kůry.
Kvásek: 42 g čerstvého droždí, 70 ml vlažného mléka, 1 lžička moučkového cukru.
1 vejce na potření.
Postup:
- Připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Minutku počkáme a umícháme kašičku. Přilijeme mléko a počkáme 15 minut, aby vzešel kvásek.
- Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme kvásek a uhněteme vláčné, lepkavé těsto.
- Těsto přendáme na pracovní plochu a pomoučněnýma rukama vytvoříme hladký bochánek. Bochánek přendáme do mísy, přikryjeme a necháme kynout 1 hodinu.
- Poté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme přikryté kynout 30 minut.
- Bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, poté stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 35 minut.
- Zda je mazanec upečený zkontrolujeme špejlí, na které nesmí ulpívat těsto, když ji vytáhneme ze středu mazance.